Pečenie vlastného chleba v triede 3a

Na vyučovaní prírodovedy sme mali možnosť zažiť cestu od obilného zrna k chlebu na vlastnej koži. Po tom, ako sme sa čo-to dozvedeli o pestovaní a žatve obilia, sme sa pustili do praktickej práce. S pomocou našej vychovávateľky pani Jacoby sme sami vyrobili z obilia chlieb.

Najskôr sme na múku zomleli obilné zrná rôzneho druhu na mlynčeku, ktorý priniesla pani Jacoby. K múke sme pridali korenie, soľ, droždie a vodu. Všetky suroviny sme zmiešali na hladké cesto, z ktorého sme vyformovali bochník. Takto muselo cesto niekoľko minút odpočívať. Potom si každý žiak smel vyformovať malý chlebík podľa vlastnej fantázie.
Okrem kvetov či bagetových tyčiniek sme mali aj mimoňov – napokon, sme predsa triedou mimoňov! Chlebíky sme na záver ešte vylepšili posypom z rôznych semienok a zrniek a po opätovnom čase odpočinku sme bochníky mohli konečne vsunúť do rúry. Vôňa čerstvého chleba sa veľmi rýchlo rozšírila po celej triede. Museli sme však byť trpezliví, lebo chlebíky museli najskôr vychladnúť. Konečne sme si mohli pochutnať na chlebíkoch s maslom, tvarohom, paradajkami a pažítkou. Na záver sme sa všetci zhodli: práca sa oplatila, veď najlepšie chutí to, čo si sami pripravíme!

Trieda 3a


Erasmus+ v Poľsku Rzeszów

Po vykonanej práci a nacvičení našej piesne na tému obezita sa dňa 08.05.2017 konečne začala naša cesta do Poľska! Cestou tam sme si urobili zastávku na veľkom historickom Oravskom hrade a neskôr sme prešli cez obľúbené lyžiarske stredisko Zakopane. Nakoniec sme sa dočkali nášho cieľa: Rzeszów, kde nás srdečne privítali hosťovské rodiny.
Na druhý deň sme boli v škole našich hosťovských súrodencov. Predniesli sme naše prezentácie a vychutnali si privítací program poľských študentov. Popoludní sme navštívili nákupné centrum Galeria Rzeszow a prehliadli sme si mesto.
Na tretí deň sme mali ráno telesnú výchovu, kde sme hrali volejbal. Potom sme v 5-členných skupinách vytvorili zhrnutie našich prezentácií. Štvrtý deň bol mimoriadnym dňom, pretože celá skupina programu Erasmus+ v Poľsku navštívila Krakov! Videli sme veľa historických budov a námestí, ako napr. historickú univerzitu alebo Krakovský Hrad. Pred obedom sme mali aj trochu času na samostatnú prehliadku mesta a nákup suvenírov.
Na piaty deň, ktorý bol pre nás aj posledným, sme mali vyučovanie biológie. Po obede sme išli do Kolbuszowa, kde sme piekli chlieb a večer sa konal spoločný rozlúčkový večierok. V deň odchodu sme sa ešte všetci spoločne stretli a pred odchodom do hotela sa rozlúčili. Bol to veľmi pekný týždeň s množstvom spomienok, ktoré si uchováme na dlhý čas.

Linda Árendáš, Laura Haase-Pascale, Anastasyia Ivashko, Omar Hussein, Alex Lányi, Peter Hruška, Martin Vetter


9.máj 2017 Deň Európy

Dňa 9. mája 2017 sa na bratislavskom Hlavnom námestí konal veľký informačný deň krajín EÚ. Keďže na pláne bolo obzvlášť aj informovanie o programe ERASMUS+, prispela naša skupina DSB-ERASMUS+ kulinárskymi špecialitami. Dopoludnia sme varili a v čase obeda sme v stánku Nemeckého veľvyslanectva rozdávali zdravé pochúťky zo šiestich zúčastnených národov projektu ERASMUS+. Trochu nás zmiatlo, že si nadšení „zákazníci“ mysleli, že išlo o nemecké špeciality! Naša ponuka bola nasledovná: náš nemecko-slovenský DSB-pohár s medovým tvarohom, ovocným šalátom a vlastnoručne vyrobeným chrumkavým müsli, turecké šošovicové čufty, španielska tortilla, talianske chlebové guľky v paradajkovej omáčke a poľské jablkové placky. Tak ako, dostali ste chuť?


06.-12.marec 2017 Za varením do Talianska

S kuframi plnými receptov a nejakého jedla sme odcestovali k nášmu prvému stretnutiu programu ERASMUS do Vasta v Taliansku. Celý program sa točil okolo jedla. Tak sme mali možnosť vidieť, ako sa vyrába syr a mohli sme si dokonca aj svoj vlastný vyrobiť. A vyrábali sme aj cestoviny spolu so všetkými účastníkmi v škole. Bolo to nesmierne zaujímavé.

Hlavná téma celého týždňa bola pripraviť kompletné menu. A tam sa teda zvŕtali všetky varešky. Každá skupina priniesla 4 recepty, ktoré sa mali uvariť v hotelovej kuchyni. Tímy piatich škôl varili podľa svojich najlepších schopností. Turecko, Španielsko, Poľsko, Taliansko a Slovensko prezentovali svoje menu a pripravili na ochutnávku.



Naše jedlo bolo skvelé, pretože sme vyhrali tieto ceny:
1. miesto: naše raňajky s ovocným tvarohom a vlastnoručne vyrobeným chrumkavým müsli
2. miesto: naša skvelá zemiaková polievka

Erasmus Tím Taliansko
(J.Habich & S.Allwardt)


Späť ^ TOP