Erasmus+ v Španielsku


Utorok, 20. marca 2018

Toto bol náš prvý deň v Motril. Všetci sme sa stretli o 8:30 pred školou, kde nás privítal jej riaditeľ. Potom sa hneď začal tanečný workshop, kde nás španielska učiteľka naučila tanec „La Reja“. Spočiatku to bolo trošku zmätočné, avšak keď sa celá škola zišla na dvore a začala tancovať, bolo to skutočne zábavné. Po tanci sme navštívili radnicu, kde sme stretli dôležité osobnosti mesta. Potom sme pokračovali prehliadkou mesta a pozreli sme si múzeum cukrovej trstiny, pre ktorú je Motril aj slávnym mestom. Vyhladovaní sme išli na obed, kde sme si z viacerých rôznych jedál mohli vybrať dve. Po jedle sme museli spáliť kalórie a tak sme šli ihneď na plaváreň, v ktorej sme absolvovali rôzne cvičenia vo vode. Samozrejme, v tento deň sa pre nás so športom ešte všetko neskončilo, napokon mali sme pred sebou „zdravý“ týždeň. Pokračovali sme lezením a športom, ktorý sa volá „padel“, ktorý sa podobá na squash. Po dlhom dni naplnenom namáhavým športom sme sa o 20:30 vrátili k nášmu ubytovaniu.

Streda, 21. marca 2018

O 8:30 hod. ráno sme sa stretli v škole. Deti a učitelia zapojení do projektu Erasmus boli pripravení na autobusovú jazdu do mesta Almuñécar. Tam sme navštívili hrad, Parque del Majuelo a centrum mesta. V tento deň bolo veľmi pekné počasie, ktoré nám ešte skrášlilo piknik pri mori. O 16:00 hod. sme boli opäť pred školou a predstavili sme naše prezentácie o neobvyklých športoch. Po prezentáciách sme zostali ešte v škole a hrali volejbal a basketbal spolu s ostatnými. Na záver sme ešte jedli Döner Kebab, ktorý nám priniesli do parku. Večer sme sa vrátili do našich hosťovských rodín.

Štvrtok, 22. marca 2018

Tak ako každý deň, stretli sme sa o 8:30 pred školou. Keď okrem tureckej učiteľky boli všetci na mieste, odviezli sme sa autobusom do mesta Salobreña; tu sme čakali na tureckú učiteľku, ktorý prišla nasledujúcim autobusom. Po krátkej prechádzke sme sa vrátili na východiskové miesto, kde na nás čakala sprievodkyňa. Každý z nás dostal pestrú tašku s plagátmi a pohľadnicami zo Salobreña. Sprievodkyňa nám celú cestu rozprávala zaujímavosti o uliciach a domoch. Na vyhliadkovom mieste sme mali krátku prestávku na jedlo. Na hrade sme dostali taktiež nové informácie, väčšinu času sme však mohli pobehovať a robiť pekné fotky. Po návšteve hradu sme išli pešo na pláž, kde sme mali dostať obed. Zahrali sme sa zopár plážových hier, iní sa opaľovali a zopár žiakov sa brodilo nohami vo vode. Čoskoro nás zavolali na obed. Boli sme v plážovej reštaurácii, kde sme mali možnosť vybrať si z viacerých jedál. V Španielsku sme mali vždy veľmi bohaté obedy: predjedlo, hlavné jedlo a dezert. Po obede sme išli do športového centra. Niektorí žiaci ešte zostali v reštaurácii s ostatnými učiteľmi. V športovom centre sme sa zahrali niekoľko zahrievacích športových hier a keď prišli aj ostatní, sa to poriadne začalo. Rozdelili nás do tímov, v ktorých bol z každej krajiny aspoň jeden žiak. To bolo skvelé. Tímy hrali basketbal a futbal. Postupne sa vytvorili vlastné tímy, hoci nie všetci sa chceli zúčastniť. Potom sme dostali tašky s vodou, obloženým chlebíčkom a športovým tričkom. Vrátili sme sa ku škole, kde nás vyzdvihli naše hosťovské rodiny.

Piatok, 23. marca 2018

Ráno o 8.30 hod. sa všetci žiaci stretli v škole. Všetci sme sa potom vybrali do blízkosti pláže, kde sa uskutočnil beh Color Run. Ešte pred jeho začatím prišla milá pani, ktorá pre nás pripravila zahrievacie cvičenia. Cvičenia, ktoré nám ukázala, boli veľmi zábavné. Po zahriatí sa každý vyzbrojil balením farby. A už sme aj začali. Na kraji cesty stáli učitelia, ako aj iné deti, ktoré sme však nepoznali. Hádzali po nás farbou. Bola to obrovská zábava! Po behu sme boli všetci pestrofarební. Preto sme išli aj všetci domov, aby sme sa osprchovali. O 15.00 hod sme sa opäť stretli v škole, kde na nás čakal chutný obed. Popoludní sme mali voľný program, avšak len do 19.00 hod. vtedy sa začala party s bufetom a veľkou tanečnou plochou. Prišiel aj DJ, ktorý púšťal skvelú coolovú hudbu. Spočiatku to boli len turecké a španielske pesničky, napriek tomu však bola skvelá atmosféra. Približne o 22:45 hod sa party skončila, keďže ľudia už postupne odchádzali a tak nás tam zostalo čoraz menej. Napokon odišli všetci ku svojim hosťovským rodinám.

Sobota, 24. marca 2018,

pre mnohých z nás to bol jeden z najzaujímavejších dní celého týždňa. Celá skupina sa autobusom asi hodinu viezla do Granady, kde si pozrela slávny hrad Alhambra. Tento úžasný a obrovský komplex veží, miestností a záhrad si pri návšteve Andalúzie jednoducho treba pozrieť. Po fascinujúcej prechádzke cez Alhambru dostala celá skupina voľný program. Niektorí sa prešli starým mestom Granady. Keďže to bol posledný deň pobytu, mali sme ešte veľa voľného času. Na záver sa uskutočnila spoločná večera so všetkými zahraničnými žiakmi. Potom nasledoval očakávaná ale smutná rozlúčka, pričom niektorým dokonca aj slzy vyhŕkli...


Pečenie vlastného chleba v triede 3a

Na vyučovaní prírodovedy sme mali možnosť zažiť cestu od obilného zrna k chlebu na vlastnej koži. Po tom, ako sme sa čo-to dozvedeli o pestovaní a žatve obilia, sme sa pustili do praktickej práce. S pomocou našej vychovávateľky pani Jacoby sme sami vyrobili z obilia chlieb.

Najskôr sme na múku zomleli obilné zrná rôzneho druhu na mlynčeku, ktorý priniesla pani Jacoby. K múke sme pridali korenie, soľ, droždie a vodu. Všetky suroviny sme zmiešali na hladké cesto, z ktorého sme vyformovali bochník. Takto muselo cesto niekoľko minút odpočívať. Potom si každý žiak smel vyformovať malý chlebík podľa vlastnej fantázie.
Okrem kvetov či bagetových tyčiniek sme mali aj mimoňov – napokon, sme predsa triedou mimoňov! Chlebíky sme na záver ešte vylepšili posypom z rôznych semienok a zrniek a po opätovnom čase odpočinku sme bochníky mohli konečne vsunúť do rúry. Vôňa čerstvého chleba sa veľmi rýchlo rozšírila po celej triede. Museli sme však byť trpezliví, lebo chlebíky museli najskôr vychladnúť. Konečne sme si mohli pochutnať na chlebíkoch s maslom, tvarohom, paradajkami a pažítkou. Na záver sme sa všetci zhodli: práca sa oplatila, veď najlepšie chutí to, čo si sami pripravíme!

Trieda 3a


Erasmus+ v Poľsku Rzeszów

Po vykonanej práci a nacvičení našej piesne na tému obezita sa dňa 08.05.2017 konečne začala naša cesta do Poľska! Cestou tam sme si urobili zastávku na veľkom historickom Oravskom hrade a neskôr sme prešli cez obľúbené lyžiarske stredisko Zakopane. Nakoniec sme sa dočkali nášho cieľa: Rzeszów, kde nás srdečne privítali hosťovské rodiny.
Na druhý deň sme boli v škole našich hosťovských súrodencov. Predniesli sme naše prezentácie a vychutnali si privítací program poľských študentov. Popoludní sme navštívili nákupné centrum Galeria Rzeszow a prehliadli sme si mesto.
Na tretí deň sme mali ráno telesnú výchovu, kde sme hrali volejbal. Potom sme v 5-členných skupinách vytvorili zhrnutie našich prezentácií. Štvrtý deň bol mimoriadnym dňom, pretože celá skupina programu Erasmus+ v Poľsku navštívila Krakov! Videli sme veľa historických budov a námestí, ako napr. historickú univerzitu alebo Krakovský Hrad. Pred obedom sme mali aj trochu času na samostatnú prehliadku mesta a nákup suvenírov.
Na piaty deň, ktorý bol pre nás aj posledným, sme mali vyučovanie biológie. Po obede sme išli do Kolbuszowa, kde sme piekli chlieb a večer sa konal spoločný rozlúčkový večierok. V deň odchodu sme sa ešte všetci spoločne stretli a pred odchodom do hotela sa rozlúčili. Bol to veľmi pekný týždeň s množstvom spomienok, ktoré si uchováme na dlhý čas.

Linda Árendáš, Laura Haase-Pascale, Anastasyia Ivashko, Omar Hussein, Alex Lányi, Peter Hruška, Martin Vetter


9.máj 2017 Deň Európy

Dňa 9. mája 2017 sa na bratislavskom Hlavnom námestí konal veľký informačný deň krajín EÚ. Keďže na pláne bolo obzvlášť aj informovanie o programe ERASMUS+, prispela naša skupina DSB-ERASMUS+ kulinárskymi špecialitami. Dopoludnia sme varili a v čase obeda sme v stánku Nemeckého veľvyslanectva rozdávali zdravé pochúťky zo šiestich zúčastnených národov projektu ERASMUS+. Trochu nás zmiatlo, že si nadšení „zákazníci“ mysleli, že išlo o nemecké špeciality! Naša ponuka bola nasledovná: náš nemecko-slovenský DSB-pohár s medovým tvarohom, ovocným šalátom a vlastnoručne vyrobeným chrumkavým müsli, turecké šošovicové čufty, španielska tortilla, talianske chlebové guľky v paradajkovej omáčke a poľské jablkové placky. Tak ako, dostali ste chuť?


06.-12.marec 2017 Za varením do Talianska

S kuframi plnými receptov a nejakého jedla sme odcestovali k nášmu prvému stretnutiu programu ERASMUS do Vasta v Taliansku. Celý program sa točil okolo jedla. Tak sme mali možnosť vidieť, ako sa vyrába syr a mohli sme si dokonca aj svoj vlastný vyrobiť. A vyrábali sme aj cestoviny spolu so všetkými účastníkmi v škole. Bolo to nesmierne zaujímavé.

Hlavná téma celého týždňa bola pripraviť kompletné menu. A tam sa teda zvŕtali všetky varešky. Každá skupina priniesla 4 recepty, ktoré sa mali uvariť v hotelovej kuchyni. Tímy piatich škôl varili podľa svojich najlepších schopností. Turecko, Španielsko, Poľsko, Taliansko a Slovensko prezentovali svoje menu a pripravili na ochutnávku.



Naše jedlo bolo skvelé, pretože sme vyhrali tieto ceny:
1. miesto: naše raňajky s ovocným tvarohom a vlastnoručne vyrobeným chrumkavým müsli
2. miesto: naša skvelá zemiaková polievka

Erasmus Tím Taliansko
(J.Habich & S.Allwardt)


Späť ^ TOP